Az ókori világ legszebb csodái

Az antik civilizáció bámulatos dolgokat alkotott, amely egyaránt értetendő a művészetre, illetve az építészetre is. Ezek a csodás alkotás közül, a kiemelkedő alkotásokat már akkor is a világ csodáiként emlegették.

Nézzek melyek is voltak ezek, ugyanis sajnos a legtöbbjük ma már nem látható. Igazán csodálatos tény az, hogy a rómaiaknál már ismert volt a vízvezeték, a padlófűtés, illetve még a vízöblítéses vécécsésze is. Ezekhez a technológiákhoz viszonyítva igazi visszafejlődés volt a középkor. Hiszen hellén művészetek, különösen a szobrászat magas színvonalát is csak a reneszánsz korban sikerült utolérni. Az ókori birodalmak építményei között viszont akadnak még mindmáig olyan is, melyekről a modern kor szakértői még most sem tudják pontosan megmondani, hogyan is építették őket. A világ hét csodái listáját még Krisztus előtt 2. században élt szidonai Antipatrosz állította fel. És ettől fogva ezeket tartották a legkiemelkedőbb építményeknek. Ezek pedig a következők: a gizai piramisok, Szemiramisz függőkertjei, az ephezoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz szobra, a helikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus, illetve még az alexandriai világítótorony és a Pharosz.

Az évszázadok alatt, nagyon sokszor megpróbálták ezt a listát kiegészíteni, vagy egyes építményeket kivenni belőle, ám ez a lista minden támadást kiállt és a mai napig ezt tartják valósnak. Ám mi lett ezekkel a csodákkal? Egyedül a gizai piramisok azok, melyek mind a mai napig megtekinthetőek. Sajnos a többi már nem látható, ugyanis valamilyen környezeti hatás, tűzvész, vagy éppen egy ellenséges támadás semmisítette meg őket. Ma már vannak grafikák ezzel kapcsolatban, hogy hogyan is nézhettek ki, ám ezek nem kárpótolják az igazi látványt, melyben mi már 21. század emberei nem részesülhettünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*