A világ leghíresebb falai

Falakat már hosszú évek óta építenek több célból: a határok jelölésére, az ellenség elkerülésére vagy éppen az emberek befogadására, de igazából nem számít, milyen célt szolgálnak, a falak kiemelkednek mindenhol.

Sacsayhuamán egy inka fal komplexum, Cusco városa felett, Peruban. A császári várost, Cusco alapjait puma formájában fektették le, amely az inka-dinasztia jelképe volt. A puma hasa volt a fő terület, a Tullumayo folyó alakította ki a gerincét, a Sacsayhuamán hegy pedig a fejét. Három párhuzamos falat építettek különböző szinteken, hatalmas méretű mészkővel. Úgy hírlik, hogy a cikcakkos falak képviselik a puma fogait. A Babilon falai, az ókori Mezopotámia városállamában eredeti csoda volt, amelyet Sidon Antipater említ.

A Hét Csodának egy másik ősi változata tartalmazza az Ishtar-kaput. Kr. E. 575 körül épült és a nagyon híres babiloni falak része volt. Mind a kaput, mind a falakat kék üvegezésű csempékből állították elő, váltakozó soros domborműves sárkányokkal és aurókkal. 1983-ban Szaddam Husszein a régi romok tetején mind restaurációt, mind új építkezéseket kezdett el. Ha az Irakba látogatás kockázatosnak tűnik: A berlini Pergamon Múzeum az Ishtar kapu és a falak részben Babilonban feltárt anyagból készült rekonstrukcióját tartalmazza. A Nyugati fal, amelyet néha Siratófalnak is neveznek, egy híres zsidó vallásos hely, Jeruzsálem óvárosában található. A fal alig több mint a fele, ideértve az utcaszint alatt elhelyezkedő 17 pályáját, a második templom végének időből származik, vagyis Kr. E. 19 körül építette Nagy Heródes. A fennmaradó rétegeket a 7. századtól kezdve adták hozzá, így nyerte el a mostani formáját. Ha tehát érdekes emlékeket szeretne megtekinteni a múltból, itt az ideje ellátogatni egy világhírű falhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*