A petefészek ciszta első jelei

A petefészek-cisztákra úgy kell gondolni, mint a reproduktív rendszer pattanásaira: többnyire jóindulatúak, néha fájdalmasak és bosszantóak is. Általában a petefészkek a menetrend szerint üzemelnek. Néha azonban petefészek-cisztákat alakíthatnak ki, amelyek apró folyadék- vagy szövet-töltött zsákok.

A kismedencei fájdalom rettenetes tud lenni, és ez is a petefészek cisztára utalhat. A leggyakoribb petefészek-cisztás tünet a fájdalom a medence jobb alsó vagy bal oldalán, közvetlenül a petefészkek helyén, és sajnos ezen a ponton a  fájdalom nehezen múlik el. Lehet, hogy érezni fogja a cisztát edzés közben, vagy ha szexuálisan aktív, de a fájdalom ezen a konkrét helyen sajnos állandó marad a menstruációs ciklus megszűnte után is.” Ha a fájdalom súlyos vagy akár elviselhetetlen lesz, az azt jelenti, hogy a ciszta növekedett. Amikor ez megtörténik, akkor a ciszta elzárja a petefészek vérellátását, ami nagyon erős fájdalmat okoz, olyan szintű fájdalmat, amivel rögtön a sürgősségire kell rohanni.

Ha úgy érzi különösen fel van puffadva, akkor az szintén a ciszta egyik jele lehet. A puffadás nyilvánvalóan egy gyenge tünet, de ez is a petefészek-cisztákhoz kapcsolódik. „A legtöbb nő 10 cm-nél kisebb cisztákat tapasztal. De egyes ciszták nagyon nagyok lehetnek, akár görögdinnye méretűek is”- mondja Eloise Chapman-Davis, a Weill Cornell Medicine és a New York-Presbyterian nőgyógyászati ​​onkológusa. Ha mindig úgy érzi, tele van a gyomra, az is egy jel lehet. A méhfibridekhez hasonlóan a petefészek-ciszták miatt úgy érezhetjük, hogy súlyosabb a gyomrunk. A ciszta egy tömeg, és helyet foglal el, ami megadhatja a nyomást. Persze, lehet, hogy valamivel hasonló érzés fogja el a székrekedés matt is, de ha egyik petefészkében sincs ciszta, akkor ez az érzés csak a medencéjének egyik oldalát fogja megütni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*