A Parkinson-kórban szenvedőknek más a szaglásuk?

A “szuper szagló” készségeit felhasználva a kutatók azonosították, hogy a Parkinson-kór hogyan változtatja meg az ember szaglását. Reméljük, hogy a felfedezés segíti a korai diagnózist. Egy friss tanulmány tanulmányozta a szaglás és a Parkinson-kór közötti kapcsolatot. A Parkinson-kór egy progresszív neurodegeneratív állapot. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) becslése szerint az Egyesült Államokban körülbelül félmillió ember él együtt ezzel a betegséggel.

A Parkinson-kór általában az idősebb felnőtteket érinti. Az Egyesült Államok népessége öregszik, így a Parkinson-kórosok száma valószínűleg növekedni fog. Annak ellenére, hogy évtizedes intenzív kutatások zajlanak, az állapot még mindig nem gyógyítható, és nincs megbízható diagnosztikai teszt. A kezelés jelenleg addig nem kezdődhet meg, amíg a jelzőmotor jelek, például a remegés és merevség nem jelennek meg. Az idegszövet lebontása azonban körülbelül 6 évvel azelőtt kezdődik, mielőtt az emberek észre vennék a klinikai tüneteket. A Parkinson-kór korábban diagnosztizálható módjának megteremtése azt jelentené, hogy a kezelés hamarabb megkezdődhet, és talán azt, hogy hosszabb ideig életben tarthassuk az ebben szenvedőket.

Az orvosok évszázadok óta használják a szagokat a diagnózisuk segítésére. Néhányan például azt állítják, hogy a tífusz láz a sült kenyér illatát idézi. Azonban a közelmúltig semmilyen szag nem volt összefüggésben semmilyen neurodegeneratív állapottal. Tömegspektrometriával a tudósok elemezték a faggyúmintákat, hogy azonosítsanak olyan vegyi anyagokat, amelyek emelkedtek a Parkinson-kórban szenvedőknél. Kimutatták, hogy a Parkinson-kórban szenvedő emberek faggyújában levő illékony vegyi anyagok között jelentős különbség mutatkozott. Úgy tűnt, hogy három vegyület kulcsszerepet játszik a különféle aromákban: hippurinsav, eikozán és oktadekanál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*