A korallzátonyok ellenállnak az emelkedő hőmérsékletnek

Az emelkedő óceáni hőmérsékletek szerte a világon elpusztították a korallzátonyokat, ám a Global Change Biology egy nemrégiben készült tanulmányban rámutatott, hogy a trópusi keleti részén fekvő zátonyok kivételnek bizonyulhatnak.

Az eredmények, amelyek arra utalnak, hogy a zátonyok ezen a téren alkalmazkodtak a magas hőmérséklethez, betekintést nyújthatnak a zátonyok fennmaradási potenciálja a világ más részein. A tanulmányt júliusban nyomtatott formában tették közzé. A kutatók megállapították, hogy sok esetben az ETP-zátonyok 10-15 éven belül helyre álltak. “Pályafutásunk nagy részét a korallzátonyok hanyatlásának dokumentálására fordítottuk, így nagyon örömteli a trópusok olyan területének felfedezése, ahol a korallzátonyok jól tartják magukat” – mondták a kutatók és professzorok a Georgia University Odum Ökológiai Iskolában.

Feltételezték, hogy számos kulcsfontosságú tényező tette lehetővé az ETP-zátonyok fennmaradását. Először is, a korallok ezen a területen többnyire pocilloporidok, ami egy olyan koralltípus, amely nagymértékben szaporodik. Ezek olyan szimbiotikus algák fajait is tartalmazzák, amelyek különösen toleránsak a szélsőséges hőmérsékletekre. Az időjárási viszonyok és a földrajzi viszonyok az ETP-ben is szerepet játszhatnak. A komolyabb felhőtakarással vagy a hűvösebb vizekkel borított területeken életben maradhatnak. “A jövőbeni zátonyok túlélésének kulcsa lehet nem a magas hő elleni immunitás, hanem a szélsőséges hőmérséklet utáni helyreállási és újjáélesztési képesség” – mondták a kutatók. “Az ETP-zátonyok megmutatják, hogyan nézhet ki ez.” A kutatók szerint a tanulmány fontos szerepet játszik a hosszú távú eredeti adatok megőrzésének szükségességében is, amely döntő jelentőségű volt a kutatás szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*