A kefir csodálatos hatásai

Mindenki számára az egészség a legfontosabb és az egészségünk szempontjából nagyon sokat számít, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A tejtermékek fogyasztása szintén nagyon lényeges egyrészt mivel elősegíti az emésztést, másrészt pedig nagyon sok vitamint, probiotikumot tartalmaznak.

A kefir egy sűrű állagú ital, amely kissé kesernyés és savanyú ízű, enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett van víz alapú is, amely egyfajta cukros, vizes oldatból készül. A kefir nagyon egészséges ital, mivel sok tápanyagot tartalmaz és serkenti a bélrendszer működését is. Mindezek mellett A-, B- és D- vitamint, fehérjéket, folsavat, valamint kalciumot, magnéziumot, jódot és vasat is tartalmaz. Ezek mind nagyon fontosak a csontok, fogak, izmok, idegek és a pajzsmirigy számára. Ellentétben más tejtermékekkel, mint például a joghurt, a hagyományos kefirben a tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók. Ezek mind jótékony hatással vannak a vastagbél bélflórájára, mégpedig azzal, hogy kiiktatják a kórokozókat és ezzel együtt az immunrendszert is erősítik.

Alacsony a zsírtartalma, kevés kalóriát tartalmaz, illetve fehérjékben is gazdag. Mivel alacsony a zsírtartalma ezért gyakran képezi részét a diétáknak, gyümölcsökkel és zöldségekkel összeturmixolva. A fogyni vágyóknak mindenképp ajánlott és jó hatással van az anyagcserére is. Kevesen gondolnák, de a kozmetikában is használják arctisztításhoz mivel hidratáló hatása van és a bélflórára gyakorolt hatása miatt megakadályozza a pattanások kialakulását. Láthatjuk tehát, hogy mennyi pozitív hatása van a szervezetre ezért hogyha tehetjük akkor fogyasszunk minél többet belőle, akár napi rendszerességgel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*