A karácsonyi puding izgalmas története

Nyakunkon az év egyik legfontosabbnak tartott ünnepe, a Karácsony. Az ünnepre való készülődés során rengeteg különféle étel és édesség készül el az otthonokban, ami nemzetenként igen változó.

A karácsonyi puding egy olyan édesség, amely nem hiányozhat egyetlen brit család asztaláról sem karácsonykor. Sokan ilyenkor felteszik a kérdést, hogy milyen köze van a pudingnak a karácsonyhoz? Nehezen elképzelhető, de a karácsonyi puding eredetileg egy leves volt, amit sok mazsolával és borral tálaltak. Ezért is hívják még ma is sokan mazsolapudingnak. Ez az étel a 16. században kezdett átalakulni, más formát ölteni. Ekkor kezdték el hozzákeverni a tojást, a lisztet, zsemlemorzsát, valamint többféle szárított gyümölcsöt. A legenda úgy tartja,  hogy VIII. Henrik volt az, aki először megkóstolta ezt a pudingot és mivel nagyon ízlett neki, az úri, előkelő családoknál vált népszerűvé. Ahogy a puritánok hatalma egyre nőtt, Oliver Cromwell ideje alatt sokáig száműzték ezt a desszertet, ugyanis szerinte a falánkság bűnébe csábította az embereket. Nem maradt ez így, ugyanis I. György király 1714-ben Angliában töltötte a Karácsony és pudingot kért. Emiatt “pudingkirálynak” is nevezték.

Néhány évtizeddel később meg is jelent a puding receptje a Karácsonyi szórakozás című könyvben. Napjainkban már számos bevásárlóközpontban és cukrászdában is lehet karácsonyi pudingot vásárolni, ezért sajnos a legtöbb angol család asztalára a bolti termék kerül. Vannak természetesen olyanok, akik előszeretettel készítik el minden évben saját maguk a pudingot egy több évszázados recept alapján. A karácsony puding rengeteg módon elkészíthető és vannak, akik már egy hónappal Karácsony előtt elkezdik a puding előkészítését, mivel több olyan összetevőt is tartalmaz, amelyek kevésbé romlandóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*