A gyógyszerek 93 százaléka tartalmaz „potenciális allergéneket”

Egy közelmúltbeli tanulmány szerint számos olyan hatóanyag, amelyet az emberek inaktívnak tartanak, valójában egyes fogyasztók számára egészségügyi problémákat okozhat. A tabletták inaktív összetevői valóban inaktívak? A gyógyszerek aktív összetevői mellett szinte mindig megtalálható a többi összetevő is.

A gyártók több okból is hozzáadják ezeket az inaktív komponenseket, hiszen ezek megkönnyíthetik a hatóanyag felszívódását vagy stabilizálását, vagy egyszerűen csak javíthatják a termék megjelenését és ízét. Az emberek többsége számára az olyan adalékanyagok, mint a fruktóz és a laktóz semmilyen kárt nem okoznak, de bizonyos emberek számára problémákat szülhetnek. A közelmúltban a Cambridge-i Massachusettsi Technológiai Intézet kutatócsoportja és a bostoni női kórház úgy döntött, hogy megvizsgálja ezeket az adalékanyagokat. Meg akarták érteni, hogy ezek az összetevők befolyásolhatják-e az emberek egészségét. Giovanni Traverso, a tanulmány vezető szerzője, 5 évvel ezelőtt kezdett el ezzel foglalkozni.

A tanulmány során felírta egy személynek omeprazolnak nevezett savcsökkentőt. Bár sokan szedik ezt a gyógyszert szedik általában jól tolerálják, Traverso betege rosszul reagált. Egy héten belül a páciens rosszullétekről számolt be. A további vizsgálatok során Traverso megállapította, hogy az a konkrét készítmény, amelyet a páciens szedett, a búzából származó összetevőket is tartalmaz, amelyek glutént tartalmazhatnak. Amikor az orvos egy gyógyszert ír elő valakinek, gondosan figyelemmel kíséri a hatóanyagot és az adagolást, de sokkal kevésbé valószínű, hogy gondol az inaktív összetevőkre is. Még ugyanazon hatóanyaggal azonos gyógyszert tartalmazó gyógyszereknek is lehetnek különböző összetevői, attól függően, hogy ki gyártotta őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*